Vegetáció
Termőközeg és növényzet

Vegetáció

Az extenzív zöldtető kialakításánál az egyik főszempont egy olyan, a természeteshez leginkább hasonlító vegetáció kialakítása, amely viszonylag kevés gondozást igényel. A növényzetnek faggyal és szárazsággal szemben ellenállónak, és kis tápanyagigényűnek kell lennie. Ilyen körülmények között elsősorban a különböző szédumok, illetve szédum - lágyszárú növény kombináció alkotta növényzet képes az életben maradásra.

Az intenzív zöldtető a növényválasztás tekintetében jelentősen nagyobb szabadságot enged. A termőközeg megfelelő méretezésével, elegendő öntözéssel és tápanyagellátással a fejlődéséhez szükséges feltételek a tetőn éppen olyan jól megteremthetők, mint egy hagyományos kert esetében.

Érdemes tudni ...

Ki találta fel ...?
A zöldtető gondolata nem számít újdonságnak, és nem is nevezhető hagyományosan német találmánynak. Ennek ellenére a témakörben végzett német kutatások és fejlesztések 50 év előnnyel bírnak. 

A 6. évszázadból származik a világ hetedik csodájaként emlegetett,  Babilon királynőjének, Semiramisnak függő kertje. Már az ókori Athénban és Rómában is találkozhattunk a tradicionális lapostetőn kialakított, közkedvelt tartózkodási helyként szolgáló kerthelyiségekkel.

Izlandon és Norvégiában már évszázadokkal ezelőtt felfedezték a gyep - és tőzegtégla szigetelő tulajdonságát és ezt kihasználva alakítottak ki zöldtetőket.
(Forrás: Goethe Inzézet)